Influența fratelui meu în drumul spre antreprenoriat: O poveste de succes și inspirație
În ultimii ani, antreprenoriatul a câștigat o popularitate tot mai mare în rândul tinerilor din România. Așadar, m-am gândit că ar fi interesant să discut direct cu unul dintre acești antreprenori aflați la început de drum, mai precis, cu fratele meu. Deși aș putea să vă ofer mai multe detalii, consider că este mult mai potrivit să îi dau ocazia să răspundă personal la setul de întrebări pe care i l-am pregătit.
1. Andrei, ne poți spune câte ceva despre tine înainte de toate?
În primul rând, bună tuturor! Numele meu este Andrei Cosma și am 24 de ani. Mi-am obținut licența de inginer cu nota 10 în cadrul Facultății de Inginerie Electrică, specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Electrică la Universitatea Politehnica din București în 2022, iar în anul 4 de studii am început colaborarea cu Honeywell, companie americană din Fortune 100, unde conduc în prezent implementarea diferitelor proiecte de automatizări pentru clădiri sau ansambluri de clădiri foarte mari, cum ar fi spitale, stadioane, baze militare și așa mai departe. De asemenea, la începutul anului 2024 am luat decizia de a-mi clădi propria companie: Ancos Energy, care deocamdată activează în România în domeniul gazelor naturale.
2. Ce te a determinat să-ți deschizi propria firmă?
Principalul motiv pentru care mi-am deschis propria firmă este acela că îmi doresc să implementez propriile idei pe piața inginerească din România, iar acest lucru este foarte greu de realizat atunci când lucrezi pentru o multinațională. Consider că standardele actuale din țară nu sunt tocmai la nivelul la care ar trebui și îmi doresc să îmbunătățesc cât mai benefic serviciile pe care oamenii trebuie să le primească.
3. Care este misiunea afacerii tale și ce servicii oferi?
Compania mea oferă orice fel de serviciu în domeniul gazelor naturale. De la proiectarea și execuția instalațiilor pentru casele oamenilor, până la verificarea instalațiilor deja existente, asigurând astfel siguranța proprietarilor. Misiunea mea este aceea de a oferi oamenilor servicii complete. Serviciile din industria gazelor sunt în general unele complexe, care trebuie să respecte multe norme legale, pe care nu toți oamenii le cunosc. Astfel, am în vedere sprijinirea clienților companiei nu doar cu serviciile tehnice pe care și le doresc, ci și cu sfaturi legislative în discuțiile pe care trebuie să le poarte cu distribuitorii de gaze din România.
4. Care este publicul tău țintă și cum intenționezi să atragi clienți?
Publicul țintă îl reprezintă toți oamenii care fie au o instalație de gaze deja existentă, fie cei în zona cărora s-a extins o rețea de distribuție și își doresc să se racordeze la aceasta. Spre deosebire de alte companii din industrie, eu încerc să atrag clienții prin abordarea prietenoasă și empatică, răspunzând cu promptitudine la nevoile acestora. Înțeleg în primul rând faptul că un client care nu a mai avut o instalație de gaze înainte trebuie să parcurgă un proces destul de anevoios ca să obțină o instalație funcțională și autorizată. Astfel, principalul meu scop este acela de a nu lăsa clientul singur pe drumul său pentru obținerea avizelor necesare, ci preiau aceste activități prin compania mea.
5. Care sunt obiectivele tale pe termen lung?
Pe termen lung, 3-5 ani, scopul meu este acela de a începe să ofer și soluții de automatizare cu Ancos Energy. Într-o eră a tehnologiei și a inteligenței artificiale, toate procesele încep să fie automatizate de la un an la altul. Din punctul meu de vedere, în era contemporană, cele mai prospere afaceri se împart în două categorii: fie cele care oferă servicii ce nu pot fi automatizate (cum ar fi construcția unei instalații de gaze sau verificarea acesteia), fie cele care pot automatiza proceselealtor companii.
6. Înainte de a urma toate demersurile, ai făcut un plan de afaceri bine definit? Dacă da, cât de mult te-a ajutat?
Ca să poți avea o companie de succes, ai nevoie de un plan de afaceri bine definit. Trebuie să știi de la început ce îți dorești să oferi, cine sunt clienții tăi și ce plus poți aduce tu față de alte companii din industrie. Astfel, în funcție de publicul țintă pe care îl identifici, ai nevoie de o strategie de marketing specifică. De asemenea, înainte de a lua decizia să înființezi o companie, trebuie să te gândești la fondurile care îți vor fi necesare. Trebuie să stabilești de la început bugetul de care dispui, să te gândești cum poți atrage investitori și cum planuiești să consumi acest buget astfel încât să genereze profit.
7. Care sunt sursele de finanțare ale afacerii tale?
Sursele de finanțare ale afacerii mele sunt fonduri proprii pe care am reușit să le dobândesc în cei 2-3 ani pe piața muncii, în calitate de angajat al unei alte companii. În următoarele luni planuiesc să autorizez compania și pentru a putea efectua extinderi de rețea, iar în acel moment planuiesc să atrag fonduri europene pentru utilaje.
8. După ce criterii vei angaja oameni care să facă parte din echipa ta?
Părerea mea a fost mereu aceea că cel mai bine este să te înconjori de oameni pozitivi, care au inițiativă. Acestea două sunt principalele criterii pe care le aplic atunci când decid dacă implic pe cineva în proiectele mele sau nu. Un om pozitiv, care are inițiativă este mai valoros decât un om care are experiență într-un anumit domeniu, dar care nu este implicat și nu are inițiativă.
9. Ce riscuri prevezi și cum planuiești să le gestionezi?
Riscul iminent pe care-l văd în acest moment este mini-criza financiară care va apărea în 2025- 2026 în România. Economia noastră este în acest moment susținută artificial, aflându-ne în an electoral. Din punctul meu de vedere, va exista astfel o oarecare scădere în numărul oamenilor care își doresc să construiască instalații de gaze în următoarea perioadă, dar cu toate acestea, instalațiile actuale vor continua să necesite verificări și revizii periodice la 2, respectiv 10 ani.
10. Ce oferi în plus față de concurenții tăi?
După cum spuneam mai devreme, spre deosebire de concurenții săi, Ancos Energy oferă nu doar servicii tehnice, ci și consiliere clienților săi. Clienții noștri pot lăsa tot procesul în seama noastră, nefiind nevoie ca ei să se facă drumuri prin diferite instituții după documente. De asemenea, inginerii care fac parte din echipa tehnică de la Ancos dispun de o experiență de peste 20 de ani acumulată la marile companii din industrie. În contrast cu marile companii, punctul nostru forte este respectul față de clienții noștri și dorința de a prioritiza pe fiecare în parte în funcție de nevoile sale.
11. Care e metoda de promovare a afacerii tale?
România la ora actuală este una dintre țările din UE cu cea mai mică rețea de distribuție de gaze. Cu toate astea, în Marea Neagră au fost descoperite recent zăcăminte uriașe de gaze, care vor putea susține cu ușurință consumul României până în 2060. În acest sens, țara este traversată de numeroase lucrări de extindere ale rețelei de distribuție. Planul meu de promovare este unul cât se poate de simplu: În fiecare zonă în care se extinde rețeaua, afișez bannere de promovare și împart flyere oamenilor. În principiu, rețeaua de distribuție se extinde în zone rurale, unde publicitatea este făcută cel mai ușor de clienții tăi, dacă sunt mulțumiți de serviciile tale.
12. Ce te motivează sa continui cand te simți copleșit de provocările întâmpinate?
De fiecare dată când întâmpin câte o provocare, mă gândesc la oamenii care au încredere în mine și nu mă lasă să renunț oricât de greu mi-ar fi. Totodată, sunt convins că orice problemă are o rezolvare, așa că încerc să gândesc cât de logic și rațional se poate, astfel încât nu las să mă doboare orice obstacol.
În încheiere, aș dori să subliniez că Andrei nu este doar fratele meu, ci și un model exemplar și un ghid excelent în lumea antreprenoriatului. Prin exemplul său și sprijinul constant, am descoperit că antreprenoriatul îmi oferă o cale mai potrivită decât angajarea tradițională. Avem în comun spiritul de inițiativă și abilitățile de lider, trăsături înrădăcinate profund în natura noastră. Deși inițial consideram că a porni pe acest drum este prea dificil și obositor, succesul și realizările lui Andrei mi- au schimbat perspectiva. M-a inspirat și mi-a oferit încrederea necesară pentru a crede că pot reuși și eu. Cu Andrei ca mentor și sursă de inspirație, sunt pregătită să îmi deschid propria afacere și să îmi urmez visurile, așteptând cu încredere momentul meu de glorie.