O carte precum Atomic Habits este ca un paradis al schimbarilor.Cartea se concentreaza în prim-plan pe importanta schimbarilor pe care le facem in viata noastra,oferind exemple si propuneri de strategii care sa ne ajute in procesul nostru de schimbare.
Inca de la inceputul cartii,mai exact Capitolul 1 intitulat ”Puterea Surprinzătoare a Obiceiurilor Atomice” ,autorul explica intr-un mod foarte clar modul in care schimbarile mici pot duce la un progres avantajos pe termen lung. Spre exemplu conceptul de îmbunătățire cu 1% dovedeste faptul ca schimbarile ce par nesemnificative la inceput se acumuleaza,acel 1% multiplicandu-se. Capitolul acesta evidentiaza idea de baza din Atomic Habits si anume – “ Cheia succesului nu se obtine din schimbari majore si foarte evidente intr-un timp foarte scurt,ci din schimbarile mici si “nesmnificative” intr-o perioada mai indelungata.
Un alt aspect care mi-a atras atentia din carte tine de cele 4 legi pentru formarea obiceiurilor:Legea 1 intitulata “Fa-l evident” care se refera la: Creează un context în care obiceiul este ușor de văzut și de început. Aceasta se regaseste in capitolele 4,5,6,7.
Capitolul 4 intitulat “Omul care nu parea in regula”; explorează conceptul de “indiciu” și importanța lui în formarea obiceiurilor. El începe cu o poveste despre o femeie care și-a salvat soțul de un atac de cord, remarcând mici detalii care indicau că ceva nu era în regulă.Fapt ce demonstreaza/ilustreaza puterea observarii indiciilor subtile.
Capitolul 6 intitulat “Motivația este supraevaluată; mediul contează adesea mai mult” face referire la argumentul autorului asupra relevantei mediului care joaca un rol mult mai crucial decât motivația în formarea și menținerea obiceiurilor. El explică cum designul mediului poate influența comportamentele noastre mai mult decât simpla dorință sau voință.
A Doua Lege: Fă-l Atrăgător: Asociază obiceiul cu ceva plăcut pentru a crește dorința de a-l face. Aceasta lege se regaseste in capitolele 8,9 si 10. Capitolul 9: “Rolul familiei și prietenilor în formarea obiceiurilor tale” În acest capitol, James Clear explorează influența semnificativă pe care o au cei din jurul nostru asupra obiceiurilor noastre. El subliniază faptul că mediul social joacă un rol crucial în formarea și menținerea obiceiurilor, deoarece suntem adesea influențați de normele și comportamentele celor din jur.
De asemenea mai sunt si legile 3 si 4,intitulate: A treia lege se numeste “ Fa-l usor” ,iar a patra lege se numeste “Fa-l satisfacator”;
In concluzie,aceasta carte este o sursa motivationala asupra vietii si reprezinta o cale diplomata si avantajoasa in schimbarea propriei vieti.In urma parcurgerii acestei carti am descoperit noi modalitati de a face schimbari in stilul meu de viata actual ,aceasta carte avand multa prosperitate de care orice cititor se poate bucura.